“- Administratie wil zeggen: alle gegevens over uw onderneming die u op papier (ook kladaantekeningen) of elektronisch (bijvoorbeeld met de computer) vastlegt. Een goed opgezette en overzichtelijke administratie is van groot belang: niet alleen om aan uw wettelijke verplichtingen te voldoen, maar ook voor uw bedrijfsvoering. – Dit is de officiële omschrijving die de Belastingdienst geeft aan wat een administratie inhoudt. Iedere zelfstandige en elk bedrijf moet een administratie bijhouden waaruit snel op te maken is hoe het bedrijf ervoor staat. Dat betekent dat je alle gegevens van je werkzaamheden en financiën moet bewaren. Niet alleen als je de administratie zelf doet, maar ook als je dat uitbesteedt. Je moet de gegevens tenslotte wel kunnen aanleveren.

Administratie als ondernemer is wettelijk verplicht

Als ondernemer ben je wettelijk verplicht een goede administratie bij te houden en te bewaren die is afgestemd op de aard van je bedrijf. Begin daarom meteen met het opzetten van een administratie, zelfs als je onderneming nog niet eens van start is gegaan. Deze wettelijke verplichting geldt voor zowel de manier hoe de inkoopfacturen worden ingeboekt, hoe de verkoopfacturen zijn opgesteld, de bewaartermijn van de administratie etc. Op de website van de Belastingdienst zie je precies aan welke verplichting de administratie moet worden bijgehouden. Klik hier

Voordelen van een goede administratie

De voordelen van een goede administratie op een rijtje:

 • Op tijd betaald krijgen.
  Om een bedrijf succesvol te laten draaien zijn inkomsten nodig. Hoe kom je daaraan? Je verkoopt een dienst of product, stuurt een factuur en je zorgt dat je betaald wordt. Voor iedere ondernemen is het goed om makkelijk facturen te kunnen sturen, snel te kunnen zien of er betaald is en makkelijk herinneringen te kunnen sturen.
 • Inzicht in prestaties.
  Administratie is onder andere ook om te zien wat er beter kan worden georganiseerd. Het is een feit dat bedrijven met een goed georganiseerde administratie meer kans hebben op overleven dan bedrijven die een administratieve rompslomp van maken. Een administratie laa per maand/kwartaal zien wat de omzet, kosten en winst zijn. Dat is essentieel voor de planning.
 • Makkelijk belastingaangifte doen.
  Per jaar doen bedrijven een of meer BTW aangiften. Aan het eind van de periode bekijk je de BTW administratie en doe je BTW aangifte. Op de BTW aangifte vermeld je het bedrag dat je totaal aan BTW ontvangen hebt in die periode en het bedrag dat je in totaal betaald hebt aan BTW op je inkoopfacturen. Als je geen duidelijke overzichten hebt van je aan- en verkopen, zult je de aangifte omzetbelasting niet kunnen invullen. Maar je kan ook geen aanspraak maken op voordelige rekeningen.
 • Efficiënt contact met de Belastingdienst.
  Bij vragen of naheffingen van de Belastingdienst heb je direct inzage in de benodigde informatie.
 • Voldoen aan de wettelijke verplichting.
  Het bijhouden van een administratie is ook wettelijk verplicht.

Waarom een financieel adviseur inschakelen?

Het voordeel van het inhuren van een financieel adviseur zoals een boekhouder is dat de administratie op jou en je onderneming is afgestemd. Er wordt gekeken naar de situatie in jouw onderneming en hoe er met de actuele fiscale regels die de belastingdienst en overheid biedt, zoveel mogelijk voordeel uit uw onderneming kan worden behaald.

Door het juist toepassen van deze fiscale regels kan een financieel adviseur voor jou, als ondernemer, maar ook als particulier, flink wat kosten uitgespaard  worden. De financieel adviseur zorgt dat je meer financiële ruimte creëert om jouw onderneming verder uit te breiden. Zo kan er zelfs geld worden bespaard in de toekomst, waardoor je ook in de komende jaren meer kunt investeren.

Een boekhouder zorgt er voor je voor dat de administratieve en fiscale last in de onderneming aanzienlijk terug neemt en in meerdere gevallen deze last zelfs helemaal bij je wegneemt. Hierdoor heb je meer tijd over voor je onderneming, zodat je jezelf meer kunt richten op je eigen klanten. Het spaart je dus geld uit en zorgt ervoor dat je meer ruimte krijgt om geld te verdienen.

Vervoort Administratie Services is een administratie- en (financieel) adviesbureau gevestigd in Schijndel. Onze klanten komen vooral uit de regio Eindhoven, Uden, Den Bosch en Veghel. Maar uiteraard ben je ook van harte welkom wanneer je van buiten deze regio komt.

Wilt u volledig geïnformeerd worden?