Belastingaangifte – hoe bereid ik mijn administratie voor?
In het nieuwe jaar start ook weer het ontvangst van de jaaropgaven ten behoeve het indienen van de belastingaangifte. Zorg daarom dat u uw administratie op orde heeft en deze opgaven goed bewaard. Een goed begin is het halve werk. Het maakt het indienen van de belastingaangifte ( de IB aangifte) in ieder geval een stuk sneller. Lees meer>> particulier
Belastingaangifte – Soorten jaaropgave voor uw administratie
Misschien heeft u de jaaropgave van uw werkgever of uitkeringsinstantie al ontvangen? Uw (ex)werkgever stuurt de jaaropgave aan het begin van het nieuwe jaar, meestal in januari of februari, naar u toe. De (ex)werkgever is verplicht deze te verstrekken. Op deze jaaropgaaf staat wat u in dat jaar hebt verdiend bij één werkgever. Wanneer u verschillende werkgevers heeft gehad in één jaar, krijgt u een opgave per werkgever. Wanneer u pensioen of andere uitkeringen ontvangt, maar ook van de bank behoort u een jaaropgave te ontvangen. Ook hierbij geldt, wanneer u verschillende banken heeft ontvangt u verschillende jaaropgaven. Tegenwoordig krijgt u een bericht dat de jaaropgave te downloaden is vanuit uw online internetbankieren.
Jaaropgave eigen huis
Hebt u een eigen huis? Voor de belastingaangifte over 2016 geldt de WOZ-waarde met als peildatum 1-1-2016. Van uw hypotheekverstrekker ontvangt u ook een jaaropgave, met de betaalde rente over dit jaar, of u kunt deze downloaden. Heeft u een (andere) woning gekocht of uw hypotheek overgesloten in 2016? Houdt dan ook de nota van de notaris bij de hand.
Wanneer u pensioen ontvangt dan bent u (als het goed is) in het bezit van een pensioenopgave. Hebt u geen pensioenopgaven (meer)? Dan kunt u uw pensioenfonds vragen een overzicht te maken. De levertijd is enkele weken dus zorg ervoor dat u dit overzicht tijdig in bezit hebt.
Mocht u in al een Voorlopige Aanslag hebben gehad, of in aanmerking zijn gekomen voor Zorg-, Huur- of andere Toeslagen, zorgt u er dan voor dat de berichten over deze toeslagen verzameld heeft. Ook de (voorlopige en definitieve) van voorgaande jaren (max. 3 jaar) kunnen van belang zijn voor de belastingaangifte.
Giften aan goed doel
Maakt u regelmatig bedragen over naar goede doelen? Zorgt u dan voor een overzicht van deze goede doelen en de bedragen (giften) die u in 2016 heeft betaald. Wanneer u dit er bank betaals kunt u eenvoudig via internetbankieren de goede doelen terugzoeken van het afgelopen jaar.
Studiekosten
Als u studiekosten (voor uzelf of uw partner) hebt gehad, die niet of slechts gedeeltelijk zijn vergoed door uw werkgever, kunt u wellicht nog een deel in aftrek brengen. Denk aan kosten voor inschrijf- les- en examengeld, boeken en hulpmiddelen. Reis- en verblijfkosten t.b.v. deze studie zoals overnachting en maaltijden, en een computer vallen helaas niet onder deze regeling.
DigID
Wij kunnen voor u de belastingaangifte en uw verdere administratie verzorgen. Een Digi-D is dan niet noodzakelijk. Deze code is wel zeker belangrijk om te hebben. Zo kunt u met deze code een online postbus ( De Berichtenbox) activeren waar onder andere de volgende informatie te vinden is:
- uw inschrijving bij de gemeente
- de WOZ-waarde van uw woning
- de registratie van de voertuigen die op uw naam staan
- veel andere gegevens over werk, pensioen, zorg en gezondheid
Uw administratie door Vervoort Administratie Services laten verzorgen?
Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel over belastingaangiften of vragen over uw persoonlijke administratie? Vervoort Administratie Services is een administratie– en (financieel) adviesbureau gevestigd in Schijndel zowel voor zakelijke als particuliere klanten. Onze klanten komen vooral uit de regio Eindhoven, Uden, Den Bosch en Veghel. Maar uiteraard bent u ook van harte welkom wanneer u van buiten deze regio komt.